
FENCING OF SWIMMING POOLS ACT 1987 
 
 
1.Short Title—  
    
 This Act may be cited as the Fencing of Swimming Pools Act 1987.   
 
  
2.Interpretation—  
 
In this Act, unless the context otherwise requires,—  
  
 ``Fence'' means a fence that complies with the requirements of the [building code in 
force under the Building Act 1991 in respect of swimming pools subject to this Act;] 
and includes any part of a building and any gates or doors forming part of the fence; 
and ``fenced'' has a corresponding meaning:     
  
 ``Gates or doors'' does not include any door to which clause 11 of the Schedule to this 
Act applies:  
  
 ``Immediate pool area'' means the land in or on which the pool is situated and so 
much of the surrounding area as is used for activities or purposes carried on in 
conjunction with the use of the pool:  
   
 ``Judicial officer'' means any District Court Judge, justice, [Community Magistrate,] 
or Registrar of a District Court (other than a constable); but does not include any 
person who is a member or employee of the territorial authority:  
  
 ``Owner'' means the owner of a pool; except—  
     

 (a)Where the pool is subject to a hire purchase agreement within the meaning 
of the Hire Purchase Act 1971, in which case it means the purchaser of the 
pool:   
  
 (b)Where the pool is on premises that are not subject to a tenancy under the 
Residential Tenancies Act 1986 and the pool is subject to a lease or is part of 
premises subject to a lease, in which case it means the lessee of the pool or the 
premises:  

   
 ``Swimming pool'' and ``pool'' mean an excavation, structure, or product that is used 
or is capable of being used for the purpose of swimming, wading, paddling, or 
bathing; and includes any such excavation, structure, or product, that is a spa pool:  
    
  ``territorial authority'' has the same meaning as in the Local Government Act 2002 
 
    
 3.Application to existing pools—  
    
 This Act shall apply in respect of any swimming pool constructed, erected, or 
installed before the 1st day of September 1987 at any time on or after the 1st day of 
May 1988 when the pool is filled or partly filled with water.  
 



      
 4.Application to new pools—  
 
   This Act shall apply in respect of any swimming pool constructed, erected, or 
installed on or after the 1st day of September 1987 at any time when the pool is filled 
or partly filled with water.  
 
 
5.Exempted pools—  
 
 Nothing in this Act shall apply in respect of—   
  

(a)Any pool that has no part of the top of its side walls less than 1.2 metres 
above the adjacent ground level or any permanent projection from or object 
standing on the ground outside and within 1.2 metres of the walls, where the 
outside surface of the side walls is constructed so as to inhibit climbing and 
any ladder or other means of access to the interior of the swimming pool can 
be readily removed or rendered inoperable and is removed or rendered 
inoperable whenever it is intended that the pool not be used:   
  
 (b)Any excavation, structure, or product, in which the maximum depth of 
water does not exceed 400 mm:   
  
 (c)Any excavation, structure, or product,—   

  
 (i)That is not used in association with any house, home unit, apartment 
building, school, hospital, hotel, motel, camping ground, or other 
similar premises; and   
  
(ii)That is not modified for use, or intended to be used, for swimming, 
wading, paddling, or bathing:   

  
(d)Any pool intended to be used for wading or paddling in any place that is 
under the administration of a local authority:   
  
(e)Any pool that is wholly enclosed within a building that is used principally 
for a purpose or purposes not related to the use of the pool:   
  
 (f)Any pool where—   

  
 (i)Persons are employed and present to provide supervision of the pool 
whenever the pool is available for use; and   
  
 (ii)Access to the pool is effectively prevented by a fence that complies 
with this Act or by locked gates or doors whenever the pool is not 
intended to be available for use.  

 
 
6.Special exemptions—  
 
(1)A territorial authority may, by resolution, grant an exemption from some or all of 
the requirements of this Act in the case of any particular pool where the territorial 



authority is satisfied, having regard to the particular characteristics of the property and 
the pool, any other relevant circumstances, and any conditions it imposes under 
subsection (2) of this section, that such an exemption would not significantly increase 
danger to young children.   
  
(2)In granting an exemption under subsection (1) of this section, the territorial 
authority may impose such other conditions relating to the property or the pool as are 
reasonable in the circumstances.   
  
(3)Any exemption granted or condition imposed under this section may be amended 
or revoked by a territorial authority, by resolution.  
 
 
7.Notification of existence of pool to territorial authority—  
 
(1)Every owner of a pool to which this Act applies when the pool is filled or partly 
filled with water or to which this Act will apply on or after the 1st day of May 1988 
when the pool is filled or partly filled with water shall comply with any reasonable 
requirement of the territorial authority to advise the territorial authority of the 
existence of the pool.   
  
 (2)Every person who proposes to construct or install a pool to which this Act will 
apply when the pool is filled or partly filled with water shall notify the territorial 
authority of the intention to construct or install the pool before the construction or 
installation commences.   
  
(3)An application for a building consent under the Building Act 1991 in respect of the 
construction or installation of a pool shall be deemed to be notification under this 
section.]  
   
  
 8.Obligations of owner and persons in control of pool—  
    
 (1)Every owner of a pool to which this Act applies shall ensure that, except as 
provided in any exemption granted under section 6 of this Act, the pool, or some or all 
of the immediate pool area including all of the pool, is fenced by a fence that 
complies with the requirements of the [building code in force under the Building Act 
1991 in respect of swimming pools subject to this Act] at all times when this Act 
applies in respect of the pool.   
  
 (2)Every owner of a pool to which this Act applies shall comply or ensure that there 
is compliance with every condition imposed under section 6(2) of this Act.   
  
(3)Every person who has possession of the property on which any pool to which this 
Act applies is situated shall ensure that the pool is not filled or partly filled with water 
at any time when the person knows or could reasonably be expected to know that any 
obligation imposed by this section on that or any other person is not being complied 
with.   
  
(4)The fact that a person complies with any obligation imposed by this section shall 
not excuse that person from any other duty imposed by law.  
   



  
9.Offence—  
    
 (1)Every person who, without reasonable cause, fails to comply with any obligation 
imposed by section 7 or section 8 of this Act commits an offence and is liable on 
summary conviction to a fine not exceeding $500 and, where the failure is a 
continuing one, to a further fine not exceeding $50 for every day on which the failure 
has continued.   
  
 (2)Where the owner or person entitled to possession or control of a pool to which this 
Act applies is not entitled to possession of the property on which the pool is situated 
or the immediate pool area (whether because of any tenancy agreement, agreement to 
occupy a hotel room, motel, or camping ground, or otherwise) it shall be a defence to 
any proceedings for any offence described in subsection (1) of this section in relation 
to section 8 of this Act if the Court is satisfied that the owner took all reasonable 
steps—   
  

 (a)To ensure that the obligation was complied with; and   
  
 (b)To ensure that the persons in possession of the property or entitled or likely 
to be in the immediate pool area are made aware of the existence of the pool.   

  
  
(3)Where any person is convicted of the offence described in subsection (1) of this 
section in relation to section 8 of this Act the Court may order that the pool be drained 
of water and be kept empty until the pool is fenced in a manner that complies with 
this Act or any condition imposed under section 6(2) of this Act is met, as the case 
may require.   
  
 
10.Obligation of territorial authorities—  
 
Every territorial authority shall take all reasonable steps to ensure that this Act is 
complied with within its district.   
  
  
11.Power of entry for territorial authority officers—  
 
(1)Without limiting any other powers of any territorial authority, any officer of a 
territorial authority who has reasonable grounds to believe—   
  

 (a)That there is on any land within the district of the territorial authority a 
swimming pool to which this Act applies; and   
  
 (b)That the pool is not fenced as required by this Act, or any condition 
imposed under section 6(2) of this Act is not being complied with,—   

  
may at any reasonable time enter on the land and carry out an inspection to 
determine whether or not there is on the land such a pool that is not fenced as 
required by this Act, or whether or not the condition is being complied with.   

  



(2)Nothing in subsection (1) of this section shall confer on any person the power to 
enter any house, home unit, or apartment building unless the entry is authorised by a 
warrant given by a judicial officer on written application on oath, which shall not be 
granted unless the judicial officer is satisfied that the entry is essential to enable the 
inspection to be carried out.   
  
(3)Every warrant issued under subsection (2) of this section shall be directed to a 
named officer of the territorial authority and shall be valid for a period of 1 month 
from the date of its issue or such lesser period as the judicial officer considers 
appropriate; and the period of validity shall be shown in the warrant.   
  
 (4)Every person exercising the power of entry conferred by subsection (1) of this 
section shall carry a warrant of authority issued by the territorial authority and 
specifying—   
  

(a)The name and the office or offices held by the person:   
  
(b)That the person is authorised by the territorial authority to exercise the 
power conferred by subsection (1) of this section to enter the land and carry 
out the inspection.   

  
(5)Every person exercising the power of entry conferred by subsection (1) of this 
section shall produce the warrant of authority and evidence of identity—   
  

(a)If practicable on first entering the land or premises; and   
(b)Whenever subsequently reasonably required to do so.   

  
  
12.Delegation of powers to committees of councillors—  
 
The territorial authority may delegate its powers and functions under section 6 and 
clause 11 of the Schedule to any committee of the territorial authority appointed under 
clause 30 of Schedule 7 of the Local Government Act 2002 that comprises only 
members of the territorial authority; but may not delegate those powers and functions 
to any committee that has any members who are not members of the territorial 
authority or to any officer of the authority.]  
 
 
13.Effect of Act on bylaws and other laws—  
    
(1)Repealed.  
(2)Repealed.   
 
(3)Nothing in this Act shall in any way restrict the power of any territorial authority to 
make and enforce bylaws relating to the fencing of pools to which this Act does not 
apply.   
  
(4)Nothing in this Act shall in any way restrict the power of the Crown or any 
territorial authority or other person to enforce any other law relating to the fencing of 
pools to which this Act applies or any other pools.  
    
  



13A.Effect of Building Act 1991 on bylaws—  
    
 (1)A territorial authority may not make any bylaw under this Act that purports to 
have the effect of requiring any pool subject to this Act to achieve performance 
criteria additional to or more restrictive than those specified in the Building Act 1991 
or the building code in force under that Act.   
  
(2)A territorial authority may not make any bylaw purporting to have the effect of 
allowing a pool subject to this Act to be fenced to a standard that would provide less 
protection against young children gaining access to the pool than the performance 
standard set by the said building code. 
    
  
 
13B.Fencing in accordance with Schedule deemed a means of compliance—  
    
Any provision that is made for the fencing of swimming pools which is in accordance 
with the Schedule to this Act shall, in respect of—   
  

(a)Matters subject to the Building Act 1991, be deemed to be one of the 
documents establishing compliance with the building code for the purposes of 
section 49 of that Act, and the requirements of this Act:   
  
(b)Buildings and premises not subject to the Building Act 1991, be deemed to 
be a reasonable and adequate provision for the purposes of this Act.]  

   
  
13C.Amendment and replacement of Schedule—  
    
The Governor-General may from time to time, by Order in Council made on the 
advice of the Minister of Internal Affairs, amend the Schedule to this Act or repeal 
that Schedule and substitute a new Schedule. 
 
 
14.Amendment to Fencing Act 1978—  
    
The Fencing Act 1978 is hereby amended by inserting, after section 9, the following 
section:  
   
``9A.Contributions where fence required by Fencing of Swimming Pools Act 1987—   
  
 ``Where any person is required to provide a fence in order to comply with the 
Fencing of Swimming Pools Act 1987—   
  

 ``(a)All work on that fence that is required because of the application of that 
Act and would not otherwise be required shall be the responsibility of the 
owner of the swimming pool; and   
  
``(b)No person, other than the owner of the swimming pool, shall be required 
to make any contribution under this Act to the work on a fence greater than the 
contribution that the person would be required to make to the work on a fence 
(whether of the same type or not) if the swimming pool did not exist.''  



SCHEDULE 
Sections 13B, 13C 

 
MEANS OF COMPLIANCE 

 FOR FENCES UNDER THIS ACT 
  
 Height   
 1.   (1)The fence shall extend—   

  
(a)At least 1.2 metres above the ground on the outside of the fence; and   
  
(b)At least 1.2 metres above any permanent projection from or object 
permanently placed on the ground outside and within 1.2 metres of the 
fence.   

  
(2)Notwithstanding subclause (1) of this clause, where the fence is constructed 
of perforated material, netting, or mesh and any opening in the material, 
netting, or mesh has a dimension (other than the circumference or perimeter) 
greater than 10 mm, the fence shall extend at least 1.8 metres above the 
ground or the projection or object.  

   
  
 Ground clearance   
 2.Any clearance between the bottom of the fence and ground level shall not exceed 
100 mm.  
   
 Materials   
 3.All materials and components shall be of a durable nature and shall be erected so as 
to inhibit [any child under the age of 6 years] from climbing over or crawling under 
the fence from the outside.  
   
4.Except where the fence is horizontally close-boarded [or is made of perforated 
material, netting, or mesh], the spacing between adjacent vertical pales, panels, or 
other posts shall not exceed 100 mm at any point.  
   
5.All fencing supports, rails, rods, and wires, that are not vertical, and all bracing that 
is not vertical, shall be inaccessible for use for climbing from the outside.  
   
 5A.Notwithstanding clause 5 of this Schedule, a fence may have horizontal supports, 
rails, rods, or wires, that are accessible for use for climbing from the outside, and 
horizontal bracing that is accessible for such use, if—   
  

(a)The distance between any 2 of them at any point is at least 900 mm; and   
  
(b)There is no other support, rail, rod, wire, or bracing (other than a vertical 
rail) between the same 2 at any point.]  

   
 6.Where any perforated material, netting, or mesh is used, no opening in that 
material, netting, or mesh shall have any dimension (other than the circumference or 
perimeter) greater than 50 mm.  
   



 7.All perforated material, netting, or mesh material shall be firmly attached at both 
top and bottom to a rail, pipe, or similar firm structure, or otherwise be of such a 
nature that the fence cannot readily be crossed by children under the age of 6 years.   
  
 
Gates and doors   
8.Every gate or door shall be so constructed as to comply with the relevant 
requirements of clauses 1 to 7 of this Schedule, and shall be so mounted that—   
 

(a)It cannot open inwards towards the immediate pool area:   
  
(b)It is clear of any obstruction that could hold the gate or door open and no 
other means of holding the gate or door open is provided:   
  
(c)When lifted up or pulled down the gate or door does not release the latching 
device, come off its hinges, or provide a ground clearance greater than 100 
mm.  

   
Operation of gates and doors   
 
 9.   (1)Every gate or door shall be fitted with a latching device.   

 
(2)Where the latching device is accessible from the outside of the fence only 
by reaching over the fence, gate, or door or through a hole in the fence, gate, 
or door, the latching device and the lowest point of any hole giving access to it 
shall be at least 1.2 metres above the ground on the outside of the fence.   
  
(3)Where the latching device is otherwise accessible from the outside of the 
fence, gate, or door, the latching device shall be at least 1.5 metres above the 
ground on the outside of the fence.  

   
10.Every gate or door shall be fitted with a device that will automatically return the 
gate or door to the closed position and operate the latching device when the gate or 
door is stationary and 150 mm from the closed and secured position.  
   
  
Doors in walls of buildings   
  
11.Where any building forms part of a fence and the pool is not contained within the 
building, any door that gives access to the immediate pool area need not comply with 
the requirements for gates or doors set out in clauses 8 to 10 of this Schedule to the 
extent (if any) that the territorial authority is satisfied that such compliance is 
impossible, unreasonable, or in breach of any other Act, regulation, or bylaw, and the 
door is fitted with a locking device that, when properly operated, prevents the door 
from being readily opened by children under the age of 6 years.  
 
 
 


